špagety aglio olio e peperoncino
Špagety aglio olio e peperoncino je typický italský pokrm, který se připravuje osmažením česneku a chilli papriček na větším množství rozpáleného olivového oleje, do kterého se následně přidá posekaná petrželová nať. Směs se promíchá se scezenými osolenými těstovinami a servíruje sypaná parmezánem.
Špagety s olivovým olejem, kořením a sýrem lze zařadit na racionální jídelníček. Držíte-li redukční dietu, pak si hlídejte velikost porce, množství použitého oleje i parmazánu. Těstoviny, olej i parmazán totiž obsahují velké množství kalorií. Tento pokrm není vhodný pro pacienty s šetřící dietou, poněvadž chilli a pikantní pokrmy mohou dráždit žaludek a způsobovat trávicí potíže.
K přípravě pokrmu používejte kvalitní těstoviny ze semolinové mouky, které správně uvařte. Těstoviny by měly být uvařeny 'al dente' – tedy na skus. Pokud držíte redukční dietu, snižte množství oleje pro osmažení koření na minimum a špagety doplňte nízkotučnou bílkovinou (kuřecí maso, ryba, sýr cottage, šmakoun, ...). To snadno pomůže k tomu, abyste snížili energetickou hodnotu pokrmu a jeho glykemický index. Další možností je použít celozrnné nebo cuketové špagety.