špagety carbonara
Špagety carbonara jsou oblíbené tradiční italské jídlo z oblasti Říma a jeho okolí. Jedná se o těstoviny, do kterých se přidává česnek, slanina, vaječné žloutky a kvalitní sýr (parmazán, pecorino, popř. česká Gran Moravia či český parmazán).
Špagety carbonara jsou velmi vydatný pokrm, který je zdrojem zejména sacharidů, ale i tuků. Špagety carbonara se nehodí pro redukční režim, právě díky vysokému obsahu tuků, které zde zastupuje slanina, vaječné žloutky a parmazán. Tuky lze ale snadno ušetřit pokud místo slaniny použijete libovou šunku.
Ač se to nemusí na první pohled zdát, připravit správně špagety carbonara je docela „kumšt“. Slanina musí být správně křupavá, česnek nesmí zhořknout, těstoviny je nutné uvařit al dente a hlavně - veječný žloutek se nikdy nesmí srazit a podobat se vejcím míchaným! Hodně lidí si recept na těstoviny carbonara přizpůsobilo a přidávají do nich i jiné suroviny (smetanu, mléko, ...) nebo nahrazují dražší suroviny těmi lacinými (kvalitní sýr vymění za český eidam, ...). Takový pokrm však nelze nazývat původním názvem, a to i přestože může někomu chutnat. S mírnou obměnou, tedy nahrazením těstovin, lze tento typ receptu použít v lowcarb stravování - grusetky ala carbonara.