špagety celozrnné vařené rajcatova omacka
základem těsta na celozrnné špagety je celozrnná, nejčastěji pšeničná mouka.
díky obsahu celého zrna mají celozrnné těstoviny vyšší nutriční hodnotu, než těstoviny klasické. Jejich pozitivem je také nižší glykemický index, který je dán vyšším množstvím obsaženého lepku. Tyto těstoviny se tedy nehodí pro pacienty s celiakií. Vhodně doplněné celozrnné těstoviny jistě patří do zdravého, pestrého jídelníčku. Při redukční dietě je možné výrobek také použít, ale pamatujte na to, že jakékoliv těstoviny jsou velmi energetické bohaté, a proto je nutné zvolit odpovídající porci.
abyste zbytečně nezvyšovali glykemický index pokrmu, vařte těstoviny opravdu jen po dobu, která je uvedena na obalu. Pokud máte bezlepkovou dietu, můžete se poohlédnout po špagetách z kukuřičné či rýžové mouky (vyrábějí se i v celozrnné variantě).