suchá topinka
Suchá topinka se klasicky připravuje z chleba opečeného na suchu na pánvi nebo grilu. Na sucho připravené topinky jsou zdrojem zejména sacharidů. To, o jak kvalitní sacharidy jde, záleží na volbě konkrétního chleba.
Celozrnný chléb je oproti chlebu z vymleté mouky bohatší na minerální látky, vitamíny i stopové prvky. Kromě toho je také dobrým zdrojem vlákniny. Pokud tedy chcete udělat něco pro své zdraví, dávejte vždy přednost celozrnným produktům. Celozrnné obilné výrobky mají významný ochranný vliv proti nemocem srdce a některým typům rakoviny (zejména rakoviny tlustého střeva). Celozrnný chléb a ani topinky z něj není vhodný pro osoby s šetřící dietou. Malé děti by měly konzumovat především pečivo a chléb z bílé mouky. Postupem věku lze začít zařazovat také pečivo celozrnné.
Pro život je potřeba přijímat všechny 3 základní živiny – tedy sacharidy, bílkoviny i tuky. Každá živina má v našem těle určité úkoly. Nebojte se proto potřít tyto topinky kvalitním olejem (nejlépe za studena lisovaným) nebo malým množstvím čerstvého másla. Jako zdroj bílkovin se nejlépe hodí nízkotučný (zejména při redukční dietě) nebo polotučný čerstvý sýr. Kdo nemůže výrobky z kravského mléka, může si dopřát třeba kozí žervé nebo luštěninovou pomazánku (fazolová, hrachová, cizrnová, ...). Nezapomeňte takový pokrm obohatit také o čerstvou zeleninu, která přidá vitamíny, minerály a vlákninu.