šunka krůtí prsní
základem kvalitní krůtí prsní šunky by mělo být libové maso z prsního svalu. Dále se do výrobku přidává sůl a další ingredience, které se mohou lišit od výrobce k výrobci (většinou se jedná o různé konzervanty, barviva, stabilizátory, zahušťovadla a podobné látky.
kvalitní uzeninu (alespoň 85 % masa) můžete občas zařadit pro zpestření do jídelníčku. Uzeniny (i vysokomasé) ale rozhodně konzumujte v rozumném množství (většina z nich obsahuje řadu zdravotně nevhodných látek).
při výběru kvalitní šunky čtěte složení výrobku. Produkty, jejichž složení neznáte, raději vypusťte z jídelníčku. Pokud si vyrobíte domácí krůtí šunku bez přídavku chemie, můžete si ji dopřávat častěji, aniž byste porušili zásady zdravé výživy. Je třeba ale pamatovat na to, že takový výrobek je nutno rychleji spotřebovat.