šunka kuřecí
Kuřecí šunka obsahuje převážně 60% kuřecího masa, živočišné bílkoviny, pitnou vodu, bramborový škrob, jedlou sůl a konzervanty, dextróza, glukózový sirup, látky zvýrazňující chuť a vůni, antioxidanty a někdy i další složky. Podle podílu, obsahu a kvality jednotlivých surovin se odvíjí i obsah výsledného produktu. Vše závisí také na postupu výroby.
Pro malé děti je složením vhodnější dětská kuřecí šunka. Průmyslově vyráběné uzeniny, tedy i kuřecí šunka, bývají zdrojem většího množství soli, někdy i tuků a nežádoucích přídatných látek. Pokud máte vysoký krevní tlak nebo držíte redukční či jinou dietu, dávejte si proto při výběru produktu pozor na vhodnost právě pro vaši dietu.
Doporučená skladovací teplota je 0-5 °C. Pokud si koupíme šunku balenou, musíme jí spotřebovat do 24 hodin od rozdělání balení. Pokud máte rádi šunku a dopřáváte si ji skutečně často, jistě oceníte možnost připravit si tuto pochoutku doma. Na trhu se znovu objevil tzv. šunkovar, se kterým její přípravu zvládne i laik. Je to sice proces náročnější na čas, ale vyhnete se konzumaci zbytečně přidávaných látek a ještě můžete ušetřit nějakou tu korunu. Je třeba však upozornit na to, že díky absenci právě těchto látek je takovou šunku nutné rychleji spotřebovat.