šunka kuřecí prsní
Podle podílu, obsahu a kvality jednotlivých surovin se odvíjí i obsah výsledného produktu. Vše závisí také na postupu výroby. Obecně lze říci, že kuřecí prsní šunka obsahuje různý podíl kuřecího masa, vodu a sůl. Většinou se přidávají i některé z dalších látek, jako například želírující látky, bramborový škrob, dextróza, glukózový sirup, látky zvýrazňující chuť a vůni, antioxidanty.
Průmyslově vyráběné uzeniny bývají zdrojem většího množství soli, někdy i tuků (což by u kuřecí prsní šunky nemělo být) a nežádoucích přidatných látek. Abyste omezili negativní dopad konzumace uzenin na své zdraví, dopřávejte si je jen pro zpestření jídelníčku a vybírejte kvalitní výrobek. Jako doplněk je ideální podávat čerstvou zeleninu a celozrnné pečivo (malým dětem bílé). Správně vybraná kuřecí prsní šunka se může stát i součástí redukční, šetřící či diabetické diety.
Pokud budete šunku kupovat, sledujte na obalu zejména obsah masa (co nejvíce), soli (co nejméně) a počet složek, ze kterých je tato uzenina vyrobena. Vždy platí pravidlo, čím méně přidatných látek, tím lépe. Popisy na obalu typu „dětská šunka“ nebo „šunka pro děti“ jsou často jen matoucí reklamou. Některé takové výrobky mají dokonce horší složení než běžné výrobky. Etiketu proto sledujte pečlivě, a pokud tam podrobnější informace nenajdete, výrobek raději nekupujte. Šunku si můžete připravit také doma ve speciálním zařízení, tzv. šunkovaru. Kuřecí prsní šunku využijete i v receptu na bramborový quiche.