šunka schwarzwaldská
Schwarzwaldská šunka se vyrábí z vepřové kýty, soli, koření (či výtažků z něj) a většinou i mnoha chemických látek (stabilizátory, emulgátory, barviva, zahušťovadla, látky zvýrazňující chuť a vůni, ...). Většinou se přidává také cukr, dextróza, glukózový sirup či jiné sladidlo.
Uzeniny konzumujte s mírou, tedy jen pro občasné zpestření svého jídelníčku. Jejich hlavní nevýhodou je, že většinou obsahují přemíru soli a přídatných látek, které nejsou vhodné pro naše zdraví. Osoby s vysokým krevním tlakem by se velmi slaným uzeninám měli raději vyhýbat.
Šunka schwarzwaldská krásně ozdobí obložený talíř, dochutí těstoviny i obohatí kuřecí rolky či jiné masové rolády. Uzeniny nahraďte přírodně upraveným libovým masem nebo si vyrobte domácí šunku. Výsledek určitě stojí za trochu námahy a času stráveného v kuchyni.