šunkofleky
Šunkofleky jsou oblíbené zapečené jídlo, které je tvořeno především sacharidy. Obsah potraviny vždy závisí na volbě a množství jednotlivých ingrediencí. Většinou se jedná o pokrm i s velkým zastoupením živočišného tuku, který dodá uzené maso opečené na sádle, slanina, vejce, smetana ke šlehání a tučný sýr.
Klasické šunkofleky se příliš neslučují se zásadami zdravé výživy, poněvadž právě obsahují mnoho tuku (uzenina, smetana, sýr, máslo, ...). Nekvalitní živočišné tuky a levné uzeniny se mohou podílet na vzniku a rozvoji nadváhy a obezity, obzvláště pokud jsou konzumovány často nebo ve velkém množství.
Připravte si zapečené těstoviny – nejlépe celozrnné s větším množstvím zeleniny, místo uzeného masa přidejte libovou vysokoprocentní šunku či kuřecí maso a sádlo nahraďte menším množstvím kvalitního oleje. Pro zapékání je vhodný méně tučný sýr (30% eidam), který lze kombinovat s vejci či mlékem. Vegetariáni si mohou připravit „šunkofleky“ se sójovým masem (sójový granulát s příchutí šunky) či houbofleky. Dokonce je možné připravit chutné šunkofleky i v low carb verzi. Šunkofleky výborně doplní okurkový salát, hlávkový salát, kyselá okurka či čalamáda.