svařené víno (svařák)
Svařené víno je horký a aromatický alkoholický nápoj z vína. Pro přípravu „svařáku“ se nejčastěji používá červené víno, do kterého se přidává skořice, hřebíček, badyán, citron a cukr. Někdo přidává i vanilku.
Svařené víno většinou obsahuje velké množství cukru, a pokud je kupované, pak nemáme ani záruku kvality. Ziskuchtiví obchodníci nápoj často ředí vodou nebo pro jeho přípravu používají nekvalitní druhy vína či náhražky. Z toho nás pak může bolet hlava nebo nám být špatně od žaludku. Svařené víno pomáhá vyvolávat pocení při nachlazení.
Když už svařené víno, tak raději doma připravené a z kvalitních surovin. Při přípravě se nesmí víno vařit – pouze se zahřívá na 90°C, aby se z něj neodpařil alkohol. Někdo také místo citrónu používá i pomeranč, nápoj je pak ještě aromatičtější.