švestkový koláč s drobenkou domácí
Švestkový koláč s drobenkou domácí se připravuje z bílé mouky, cukru, tuku (olej nebo máslo), vajec, kypřícího prášku, mléka a švestek. K přípravě klasické drobenky se používá hrubá mouka, cukr a změklé máslo.
Sladké moučníky, obzvláště ty s drobenkou, jsou zdrojem většího množství kalorií. Právě drobenka, která koláč, tak dobře ochutí, přidává kalorie navíc. Nevýhodou koláčů a buchet z bílé mouky je velmi malé množství vlákniny, vysoký glykemický index a tím i nižší schopnost zasytit.
Švestkový koláč s drobenkou domácí je vhodnější spíše pro fyzicky aktivní osoby a jedince s velkým energetickým výdejem. Máte-li rádi švestky a rádi připravujete domácí dezerty, pak můžete zkusit zdravější typ moučníku. V našich receptech najdete například postup na šťavňatý švestkový koláč nebo crumble se švestkami.