svíčková omáčka s hovězím masem a houskovým knedlíkem
svíčková omáčka s hovězím masem a houskovým knedlíkem je právem královnou omáček české kuchyně. Základem svíčkové omáčky je kořenová zelenina, tedy mrkev, celer, petržel, a smetana. Do pokrmu patří také cibule a koření (nové koření, celý pepř, bobkový list), sůl, cukr a citronová šťáva. Svíčková omáčka se zahušťuje jíškou nebo zálivkou, která je tvořena moukou s vodou či mlékem/smetanou). Také je možné zahušťovat lisovanou zeleninou. Omáčka se servíruje nejčastěji s houskovým či karlovarským knedlíkem, porcí libového hovězího masa, kopečkem šlehačky, brusinkovým kompotem a plátkem citrónu.
Pokrmem je možné zpestřit jídelníček osob bez dietního omezení. Smetanové omáčky zahuštěné jíškou totiž nejsou vhodné pro redukční dietu. Navíc klasická svíčková omáčka bývá tradičně podávána s houskovým knedlíkem, který obsahuje bílou mouku, a tedy prázdné kalorie.
Pokud držíte redukční dietu, dávejte přednost méně vydatným jídlům, bez jíšky, smetany a bílé mouky. Vsaďte na kvalitní libové maso (vařené, pečené, restované, ...) a vyberte si některou ze zdravých příloh (vařená quinoa, pohanka, celozrnná rýže, brambory vařené ve slupce, ...). Rádi byste si doma zkusili připravit vlastní svíčkovou a nevíte jak na to ? Stačí jen následovat tento recept.