sýr Ementál
Sýr Ementál obsahuje klasické mléko, mlékařské kultury, syřidlo a jedlou sůl. Tento sýr původně pochází ze Švýcarska a je typický tím, že má 'oka'. Tato oka vznikají při jeho kvašení a vytváří je oxid uhličitý. Jedná se o tučnější druh sýra.
Tvrdé sýry jsou dobrým zdrojem bílkovin a vápníku, což je přínosné pro naše svaly, kosti, zuby i nehty. Chcete-li zhubnout, tak volte méně tučné sýry, které mají obsah tuku do 30%. Nemáte-li s váhou problém, pak si občas můžete dopřát i tučnější sýry. Máte-li problém s trávením mléka nebo trpíte jeho intolerancí, pak se konzumaci sýra vyvarujte.
Sýr Ementál se hodí k přípravě různého studeného občerstvení nebo jednohubek. Stejně dobře se může standardně konzumovat s pečivem a se zeleninou (okurka, paprika, cherry rajčata, salát, rukola, ...). Dále výborně chutná i v kombinaci s ovocem (hroznové víno, žlutý meloun, datle, fíky, ...), může tak skvěle posloužit jako netradiční zobání k vínu. Sýry se s oblibou používají i pro zapékání různých jídel (brambory, těstoviny, ...), toastů, tortil nebo pizzy (a to i lowcarb verze, která potěší nejen vyznavače nízkosacharidového stravování).