tatarák z hovězího
Tatarák z hovězího má své příznivce i odpůrce. Základem dobrého tatarského bifteku je maso z hovězí svíčkové, které se naškrábe (případně namele) a podává se spolu s cibulí, hořčicí, solí, pepřem, worcesterovou omáčkou a syrovým žloutkem. Někdo si do masa přidává ještě jiné ingredience (sladkou papriku, chilli, kečup, ...).
I přesto, že by potraviny měly být pod veterinárním dohledem, hrozí zde určité riziko nákazy parazitárními onemocněními ze syrového masa či vajec. Nejste-li si tedy přesně jisti jak je maso čerstvé a kvalitní, tak se raději tomuto pokrmu vyhněte. Z výživových hodnot jsou zde nejvíce zastoupeny bílkoviny.
Jako příloha se k tatarskému bifteku nejčastěji podávají smažené topinky nebo i toasty, které se potírají česnekem. V ideálním případě by se toto jídlo mělo doplnit ještě zeleninou nebo zeleninovým salátem. Inspirujte se recepty na internetu nebo v kuchařských knihách a vyzkoušejte také „tatarák“ z vařených brambor, syrečků, rajčat nebo uzeného lososa.