tatarská omáčka domácí
Tatarská omáčka domácí se může připravovat různými způsoby, záleží na konkrétní receptuře. Klasickými surovinami pro výrobu je majonéza, plnotučná hořčice, nakládané okurky a cibule. Může se dochutit solí a pepřem.
Tatarská omáčka nám z výživových hodnot nabízí hlavně tuk. Její energetická hodnota je vysoká, a tak by se na zdravém jídelníčku měla objevovat je vzácně. Osoby, které se snaží o redukci hmotnosti, by se jí měli raději zcela vyhnout. Při nadměrné konzumaci může snadno docházet k ukládání tuku a nárůstu hmotnosti.
Chcete-li zdravější variantu tatarské omáčky, pak vyměňte klasickou majonézu za její méně tučné náhražky. Zvolit můžete sojanézu, zakysanou smetanu, smetanový jogurt i tvaroh. Další možností je majonézu s těmito méně kalorickými náhražkami aspoň z poloviny nahradit. Pokud chcete zhubnout, pak tatarskou omáčku nahraďte tvarohovým dipem, který je plný bílkovin.