těstoviny semolinové penne vařené
Těstoviny semolinové penne vařené bezesporu patří mezi oblíbené přílohy. Těstoviny vznikly v Itálii, kde jsou známé už od 1. století. Semolina, neboli semolinová mouka, je označení pro pšeničnou krupici, jenž se mele z tvrdozrnné pšenice.
Zajímavým faktem je, že právě díky semolině jsou tyto těstoviny o něco kaloričtější než ty klasické. Na druhou stranu ale mají nižší glykemický index, což je způsobeno vyšším množstvím lepku. Tato potravina tedy není vhodná pro osoby, které mají celiakii nebo alergii na lepek. Pokud se semolinové těstoviny správně zkombinují, pak je možné je zařadit do racionálního stravování, poněvadž by strava měla být, co nejpestřejší. Snažíte-li se zhubnout, tak se těstovinám nemusíte zcela vyhýbat, je ale potřeba si hlídat zkonzumované množství.
Když těstoviny vaříte, tak vždy do vody dejte lžíci kvalitního oleje, který zajistí, že se neslepí. Voda z vařených těstovin obsahuje škrob, a tak se používá k zahuštění omáček. S vařenými těstovinami penne lze připravit celá řada chutných jídel. Můžete je libovolně kombinovat s masem, rybami, sýrem, zeleninou, žampiony nebo hříbky. Výborně chutnají s různými omáčkami (rajčatová s krevetami, houbová se smetanou, smetanová s hovězím masem, sýrová, špenátová s kuřecím masem, ...).