těstoviny semolinové syrové
Těstoviny semolinové syrové pochází z Itálie, kde se používají již od 1. století. Semolina, neboli semolinová mouka, je pšeničná krupice umletá z tvrdé neboli tvrdozrnné pšenice.
Díky obsahu semoliny mají těstoviny tohoto typu vyšší nutriční hodnotu, než těstoviny klasické. Jejich pozitivem je také nižší glykemický index, který je dán vyšším množstvím obsaženého lepku. Tyto těstoviny se tedy nehodí pro pacienty s celiakií. Vhodně doplněné semolinové těstoviny jistě patří do zdravého, pestrého jídelníčku. Při redukční dietě je možné výrobek také použít, ale pamatujte na to, že jakékoliv těstoviny jsou velmi energetické bohaté, a proto je nutné zvolit odpovídající porci.
Při vaření přidejte k těstovinám lžíci kvalitního oleje. Příloha se vám pak neslepí. Vodu z vařených těstovin můžete použít k zahuštění připravované omáčky (voda se vyvaří a obsažený škrob z těstovin omáčku zahustí). Vývar lze použít i naopak – k naředění. V takovém případě již ale pokrm nepřevařujte. S těstovinami vám fantazie jen tak nedojde, výborné jsou s rajčatovou omáčkou, žampiony a olivami, nebo třeba cuketou a masem.