tiramisu dezert
Tiramisu je italský dezert připravovaný z tvarohového sýru zvaného mascarpone, který se šlehá se syrovými žloutky a cukrem. Prokládá se speciálními piškoty namočenými do espressa, dochucuje se Amarettem. Povrch dezertu je posypán kakaovým práškem.
Jelikož tiramisu dezert obsahuje velké množství tuku a cukru, tak není vhodné ho do jídelníčku zařazovat příliš často. Jeho konzumaci by se měli vyhnout osoby, které mají nadváhu nebo se snaží snížit svou hmotnost.
Protože tiramisu obsahuje syrová vejce, není možné dezert dlouho skladovat z důvodu nebezpečí salmonelózy. Česká variace tiramisu využívá místo mascarpone a vajec bílé pomazánkové máslo, tvaroh a někdy se i přidává různé ovoce (meruňky, broskve, jahody, ...). Tento dezert je možné připravit i ve zdravější formě podle tohoto receptu.