třtinový cukr nerafinovaný
Třtinový cukr nerafinovaný se získává z cukrové třtiny. Třtinový cukr neprochází procesem chemické rafinace a bělení a neobsahuje zbytkové chemikálie jako bílý cukr. Ve třtinovém cukru najdeme zdravou melasu, která obsahuje řadu stopových a organických látek, vitamínů skupiny B a enzymy.
Po dlouhodobé a pravidelné konzumaci melasy dochází k pročišťování lymfatického systému, zlepšuje se funkce svalů a kloubů. Melasa příznivě působí i na srdce, krevní tlak, povzbuzuje organismus, mírní alergické projevy, astma, zklidňuje ozářenou kůži, odstraňuje průjem i zácpu. Ve větším množství ale konzumace cukru může způsobovat poruchy regulace krevního cukru, narušovat rovnováhu minerálních látek, ovlivňovat imunitní systém, způsobovat úzkost, podrážděnost nebo hyperaktivitu a přispívat k obezitě a vyššímu krevnímu tlaku.
Dávejte pozor při výběru cukru. Řepný cukr je často dobarvován karamelovým sirupem a neobsahuje zdravou melasu. Někdy se surový řepný bílý cukr nedočistí a stává se nerafinovaným řepným cukrem hnědé barvy. Obsahuje draselné a sodné soli, které jsou pro naše zdraví škodlivé. Třtinový cukr nerafinovaný se používá ke slazení jídel (palačinky, lívance, omáčky, ...), přípravě dezertů a pečení podobně jako bílý cukr.