uzená vepřová krkovice bez kosti
Uzená vepřová krkovice bez kosti nám nabízí hodně bílkovin, ale také i tuku. Výrobek patří mezi uzeniny, a tak často obsahuje i různé konzervační látky, 'éčka', konzervační soli, barviva i aromata.
Uzeniny jsou bohatým zdrojem soli, která našem zdraví neprospívá. Velké množství přidávané soli může být příčinou vysokého krevního tlaku, což je rizikové pro vznik infarktu myokardu či zadržování vody v organismu. Solící směsi navíc často obsahují i další látky, které jsou podezřelé z negativního vlivu na lidské zdraví. Hovoří se například o žaludečních vředech či rakovině tlustého střeva. Při úpravě uzením vzniká množství dalších, zdraví škodlivých látek, maso se několik hodin udí zavěšené v kouři). Pokud je to proto možné, uzenému masu se zcela vyhněte. Uzené maso je nevhodné zejména pro děti, starší lidi, pacienty s šetřící dietou nebo osoby s ledvinovými obtížemi. Nehodí se ani při redukční dietě.
Uzená vepřová krkovice bez kosti lze zakoupit v celku, tak i nakrájená na tenké plátky, což je praktické ve chvíli, kdy ji používáte k obložení pečiva nebo do toustů. Poněvadž se jedná o uzeninu, tak to konzumací to nepřehánějte. Uzená krkovice se často přidává do zapékaných jídel, zejména těstovin a brambor.