uzené maso vařené
Uzené maso vařené se podává nakrájené na tenčí plátky nebo se používá nakrájené jako náplň do bramborových knedlíků nebo pirohů. Z výživového hlediska nám tato potravina nabízí bílkoviny a tuky.
Velkou nevýhodou je vysoký obsah soli a dalších přídatných látek. Právě vysoký obsah soli našemu organismu vůbec nesvědčí, způsobuje totiž nadměrné zadržování vody v těle, různé otoky, zvyšování krevního tlaku i vznik a rozvoj osteoporózy.
Uzené maso vařené se často podává s čočkou na kyselo nebo bramborovou či hrachovou kaší. Najdeme ho ale i v dalších receptech, vyzkoušejte například skvělé francouzské kedlubnory. V obchodě je možné sehnat dva typy uzeného masa, a to takové, které je potřeba ještě uvařit, a druhé, jenž je již tepelně opracované, a tak je možné ho jíst i 'studené', případně ho stačí jen chvilku ohřát nebo povařit ve vodě.