vajíčková pomazánka domácí
Na domácí vajíčkovou pomazánku existuje řada velmi odlišných receptů, a proto je obsah výsledné pomazánky pokaždé jiný. Základní surovinou pro výrobu vajíčkové domácí pomazánky však zůstávají vejce, do kterých se přidává surovina na jejich spojení (majolka, tavený sýr, čerstvý sýr, jogurt, ...) a většinou také zelenina (cibule, mrkev, ...). Na dochucení se přidává sůl, koření nebo případně další ingredience (plnotučná hořčice, uzenina, ...).
Vajíčkovou pomazánku vyrobenou z vajec, čerstvého sýra typu cottage nebo tvarohu, a zeleniny můžeme označit za zdravou a vhodnou potravinu pro racionální jídelníček. Pokud by se jednalo o pomazánku, jejíž hlavní součástí je velké množství majonézy, nekvalitní uzenina a podobné nevhodné ingredience, pak lze říci, že takový produkt nám ke zdraví jistě nepomůže.
Při přípravě domácí vajíčkové pomazánky vsaďte na kvalitní čerstvé suroviny a vyhněte se používání uzeniny a přidaného tuku (vejce mají tuku dostatek). Při redukční dietě můžete zvýšit obsah zeleniny v pomazánce a použít více bílků než žloutků. Pokud budete dělat pomazánku pouze z bílků, nezapomeňte přidat také vhodný tuk. I tuky mají ve výživě své nezastupitelné místo a je nutné je do jídelníčku zařazovat.