vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky patří mezi tradiční cukroví, které se peče z bílé mouky, mletých ořechů, cukru, vanilkového cukru, tuku (margarín či máslo) a někdy se přidávají i vejce (či jen žloutek). Ať již vanilkové rohlíčky pečete doma nebo je kupujete, základní suroviny pro jejich výrobu jsou téměř vždy identické.
Většina použitých ingrediencí má vysoký obsah kalorií a přitom minimální výživovou hodnotu (výjimku tvoří ořechy, které jsou bohaté na zdraví prospěšné tuky, minerální látky, vitamíny a vlákninu – ale jsou samozřejmě také velmi energeticky vydatné). Konzumace vanilkových rohlíčků není přínosem pro naše zdraví. Pokud si je dáte, nepřehánějte to s jejich množstvím. Držíte-li redukční dietu, na konzumaci vanilkových rohlíčků raději zapomeňte.
Na internetu nebo v kuchařských knihách zaměřených na zdravé vaření a pečení naleznete i zdravější recepty na tuto cukrovinku. U nás v receptech naleznete vanilkové rohlíčky z mandlové mouky nebo i low carb.