velikonoční nádivka s uzeným
Velikonoční nádivka s uzeným se připravuje ze starého bílého pečiva, nejčastěji rohlíků, veky nebo bílé bagety. Pečivo se nakrájí na kostičky a namočí se do mléka. Poté se přidá uvařené na kostičky nakrájené uzené maso, cibule, rozšlehaná vejce a někdy i spařené kopřivy. Ochucuje se tradičně solí, pepřem, majoránkou a muškátovým oříškem.
Jednou za čas nám konzumace tohoto pokrmu neuškodí. Z výživových hodnot jsou zde nejvíce zastoupeny sacharidy, dále následují bílkoviny a tuky. Jste-li v redukční režimu nebo máte raději zdravější verze pokrmů, tak bílé pečivo nahraďte celozrnným a místo uzeného masa použijte libovou kuřecí nebo krůtí šunku.
Velikonoční nádivka s uzeným se tradičně peče na Velikonoce. Pokud nejíte maso, tak si můžete připravit vegetariánskou verzi se šmakounem. Pokud rádi experimentujete, tak můžete zkusit i cuketovou nádivku.