vepřo knedlo zelo
Vepřo knedlo zelo je typické jídlo české a německé kuchyně. Jedná se o kaloricky velmi vydatný pokrm, který zpravidla obsahuje vepřové maso, houskový knedlík a kysané zelí.
Nutriční složení pokrmu záleží na druhu použitého masa, na přípravě knedlíku i zelí. Klasicky se používá tučnější maso, které se pak na talíři bohatě přelívá výpekem. Kysané zelí se připravuje zahuštěné moukou a doslazené cukrem. Tučným jídlům by se měli vyhnout především lidé s nadváhou a vysokým cholesterolem.
Tento pokrm lze dozajisté připravit i zdravěji. Stačí když si vyberete libové maso jako vepřová pečeně, které pomalu pečete ve vlastní šťávě. Zelí stačí jen podusit a není nutné ho zahušťovat ani doslazovat. Houskových knedlíků zvolte přiměřenou porci nebo je zkuste nahradit zdravějšími fit knedlíky. Nutno zmínit, že pokud tento pokrm nejíte každý den nebo týden, tak jednou za delší čas vám i ve své původní receptuře neuškodí.