vepřová krkovice bez kosti libová syrová
Vepřová krkovice bez kosti libová syrová obsahuje méně tuku než její prorostlá varianta. Vepřová krkovice obsahuje živočišné bílkoviny, minerál draslík a vitamíny skupiny B.
I když se jedná o libovou vepřovou krkovici, tak stejně patří mezi tučné typy masa. Vzhledem k tomu není vhodná častá konzumace. Tučné vepřové maso má oproti jiným druhům mas vyšší energetickou hodnotu, a tak při nízkém energetickém výdeji podporuje zvětšování tukových zásob. Také může stát za zvýšenou hladinou cholesterolu, krevních tuků a přispět k onemocnění srdce a cév.
Vepřová krkovice bez kosti libová syrová je výborná na grilování, poněvadž velmi dobře chutná a není suchá. Pokud si přejete zhubnout, tak volte raději maso z libovější části prasete (panenku, kýtu nebo pečeni). Důležitá je také kuchyňská úprava, ideální je dušení (vepřové maso pomalu dušené), vaření, pečení bez tuku nebo rychlé šetrné restování. Je také důležité se zamyslet nad přílohou, ideální je lehká příloha, nakrájená zelenina nebo míchaný zeleninový salát.