vepřové maso průměr
Vepřové maso je bohaté na bílkoviny, draslík, vitamíny skupiny B a najdeme v něm i poměrně velké množství tuku.
Při dobrém výběru konkrétní části zvířete se i vepřové maso může stát součástí zdravé, vyvážené stravy. Přednost dáváme masu libovému (kýta). Je třeba brát v úvahu i vhodnou tepelnou úpravu takového masa. Vaření, dušení či zapékání je vhodnější, než smažení či grilování. Pro zdraví je naopak nevhodná častá konzumace tučného vepřového masa (bůček, krkovička…) a výrobků z něj (jitrnice, jelita,...). Tučné vepřové maso má oproti jiným druhům mas vyšší energetickou hodnotu a při nízkém energetickém výdeji podporuje zvětšování tukových zásob. Kromě toho může být příčinou zvýšené hladiny cholesterolu a krevních tuků či přispívat k onemocnění srdce a cév.
Pokud plánujete vařit z mletého masa, je lepší si ho umlít či nasekat doma. V supermarketech často narazíme na mleté maso pochybné kvality, do kterého se mohou zbytečně přidávat i další ingredience a některé deklarované informace na obalu takového výrobku často viditelně neodpovídají skutečnosti.