vepřové rizoto se zeleninou a sýrem
Vepřové rizoto se zeleninou a sýrem se tradičně připravuje doma, ve školních i v závodních jídelnách. Obsah výsledného pokrmu se bude vždy odvíjet od výběru jednotlivých surovin a způsobu jejich zpracování.
Rizoto uvařené dle zásad zdravé výživy určitě patří na zdravý pestrý jídelníček, poněvadž nám zajistí přísun všech tří základních makroživin, tedy sacharidů, bílkovin i tuků. Pokud zvolíme libové vepřové maso, tedy kýtu, pečeni nebo panenku, pak budou i tuky na přijatelných hodnotách. Tuky ušetříme i pokud již nebudeme navíc přidávat sýr.
Při redukční dietě zvyšte podíl zeleniny v pokrmu, použijte pouze libové maso (kýta, pečeně, panenka, ...) a celozrnnou rýži, která má více vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Rizoto se nemusí vždy připravovat pouze z rýže, je také možné použít bulgur, quinou nebo pohanku. Velmi chutné jsou také různé kombinace obilnin, například pohankovo-rýžové rizoto. Také lze obilniny zcela vynechat a použít brokolici nebo květák (květákové rizoto). Jak vidíte, v kuchyni se fantazii žádné meze nekladou.