vepřový karbanátek pečený v troubě
Vepřový karbanátek pečený v troubě obsahuje méně tuku než ten klasicky smažený na pánvi. Základem vepřových karbanátků je mleté, spíše tučnější vepřové maso. Dále se i přidávají další ingredience dle chuti a zvyklostí (starší pokrájené pečivo či strouhanka, mouka, vejce, uzenina, mléko, cibule, česnek, koření, ...).
Vepřové karbanátky lze připravit i tak, aby vyhovovaly požadavkům racionální, diabetické, šetřící i redukční diety. V tomto případě se vyhýbáme přidávání uzenin, sýru, špeku a dalších tučných přísad. Pečeme v troubě na sucho na pečícím papíře.
Ideální je, vybrat si maso na karbanátky, a to si v řeznictví nechat namlít. Nebo pokud máte doma po babičce mlýnek na maso, tak si ho můžete namlít i sami. K jídlu volíme lehkou přílohu, ideální je dušená, vařená nebo grilovaná zelenina. Hodí se i zeleninové pyré (celerovo-brokolicové, dýňové, batátové, ...) nebo svěží zeleninový salát.