vepřový vývar čistý (z masa a zeleniny)
Vepřový vývar čistý (z masa a zeleniny) se připravuje z vepřového masa a kořenové zeleniny. Často se přidává i cibule, česnek, bobkový list, nové koření a pár kuliček černého pepře.
Vzhledem k tomu, že se jedná o čistý vývar, tak zde nenajdeme žádnou vlákninu. Vzhledem k tomu, že je vepřové maso tučnější než maso hovězí a drůbeží, tak i tento vývar bude obsahovat více tuku. Vepřový vývar čistý (z masa a zeleniny) můžete doplnit o nakrájenou zeleninu a vepřové maso, pak se zvýší obsah vlákniny, minerálních látek, sacharidů a bílkovin.
Pokud chcete aby byl vývar co nejsilnější, pak maso a zeleninu vkládejte do studené vody a pozvolna vše přiveďte k varu. Při nákupu masa hleďte především na jeho kvalitu, je lepší nakupovat maso u řezníka nebo z farmy než v akci ve velkém supermarketu. V případě, že se snažíte zhubnout nebo nemáte rádi příliš mastné polévky, pak raději zvolte vývar hovězí nebo kuřecí.