vinná klobása Řeznický pult
tradiční vinná klobása je česká uzenina, příbuzná bavorské bílé klobáse. Vyrábí se z vepřového, někdy i telecího masa, které se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno, muškátový květ a citrónová kůra. Hmota se plní do přírodního střívka. Na trhu se objevují výrobky pod stejným označením, s diametrálně odlišným složením. Tyto napodobeniny obsahují mnoho mouky, škrobu, cukru, masného odpadu, ale i řadu chemických látek (konzervanty, zahušťovadla aj.).
uzeniny nejsou vhodné pro naše zdraví. Obsahují mnoho nevhodného tuku, soli a přídatných látek, které mohou vést k různým druhům zdravotních potíží. Vinná klobása je k dostání i v bezlepkové podobě.
vinné klobásy nejsou tepelně opracované, proto se musejí co nejdříve zkonzumovat.