vinná klobása upečená v troubě
Vinná klobása upečená v troubě patří neodmyslitelně k vánočnímu období, ale lze samozřejmě konzumovat po celý rok. Nejčastěji obsahuje vepřové maso (někdy i hovězí nebo telecí), které je velmi jemně namleté, rohlíky namočené v mléce, bílé víno, muškátový květ a citrónová kůra. Tato hmota se pak plní do přírodního střívka.
Patříte-li mezi osoby s aktivním životním stylem nebo hodně sportujete, pak vám toto jídlo občas neuškodí. Lidé, kteří mají problémy se svou hmotností nebo si přejí hubnout, by si takovéto pochoutky měli raději odpustit. Obsahují totiž hodně nevhodných tuků a jen málo kvalitních živin.
Vinná klobása upečená v troubě je určitě vhodnější variantou než ta smažená v oleji. Jako příloha se tradičně podává bramborová kaše, ale skvěle se bude hodit i bramborovo-mrkvová kaše nebo celerovo-brokolicové pyré.