vlašský salát
Vlašský salát je směs šunky nebo jiného měkkého salámu, majonézy, sterilizovaného hrášku, mrkve, celeru a okurky. Na dochucení se používá ocet, worcerster, cukr, sůl, pepř a hořčice.
Klasický kupovaný vlašský salát obecně nelze doporučit pro zdravý životní styl, obsahuje totiž velké množství nevhodných tuků a cukrů, které našemu zdraví nepřinesou nic dobrého. Průmyslově vyráběné saláty navíc obsahují i řadu přídatných látek, 'éček', stabilizátorů a konzervantů, které mohou být příčinou řady různých alergií i kožních problémů.
Vlašský salát si můžete připravit i doma, vyhnete se tak přidaným látkám a konzervantům. Také máte kontrolu nad kvalitou použité uzeniny, tedy šunky či šunkového salámu. Ale i tak si dopřejte si rozumnou porci jednou za čas a doplňte ho celozrnným pečivem a dostatečným množstvím čerstvé zeleniny.