zapečené brambory s kuřecím masem a smetanou
Zapečené brambory s kuřecím masem a smetanou jsou zdrojem všech makroživin, tedy obsahují sacharidy, bílkoviny i tuky. Jejich konkrétní množství závisí na kvalitě a poměru jednotlivých ingrediencí a na postupu přípravy pokrmu.
Zapečené brambory s kuřecím masem lze zařadit při racionální i diabetické dietě. Pokrmům, které obsahují velké množství tuku, by se měli vyhýbat především osoby s nadváhou a všichni, kdo si přejí zhubnout. V tomto případě je žádoucí použít, co nejméně tučnou smetanu nebo ji zcela nahradit cottage sýrem.
Pokud držíte redukční dietu, přidejte do pokrmu čerstvou či mraženou zeleninu, a smetanu vyměňte za nízkotučný tvrdý sýr nebo cottage bez příchutě. Místo kuřecího masa lze jako zdroj bílkovin použít i tofu, tempeh nebo šmakoun. Například zapečené brambory se šmakounem a zeleninou jsou také velmi chutné a jsou vhodné i pro osoby, které maso příliš nevyhledávají nebo vůbec nekonzumují.