zapečené těstoviny s uzeným masem a vejci
Zapečené těstoviny s uzeným masem a vejci dělá každá hospodyňka podle své ověřené receptury. Výsledný obsah pokrmu se řídí kvalitou a poměrem jednotlivých ingrediencí a také způsobem přípravy pokrmu.
Konkrétní vliv na naše zdraví se tedy odvíjí podle konkrétního receptu. Obecně však lze říci, že se jedná o velmi energeticky bohaté jídlo, které obsahuje mnoho nevhodných tuků a přídatných látek, které se nachází zejména v uzeném mase. Tento pokrm se však dá připravit i podle zásad zdravé výživy.
Bílé těstoviny nahraďte celozrnnými nebo luštěninovými, místo uzeného masa použijte kvalitní šunku s vysokým obsahem masa nebo ještě lépe opečené neuzené libové maso. Dále přidejte větší množství zeleniny a kvalitní vejce (nejlépe domácí, farmářská či bio). A protože se při vaření fantazii meze nekladou, tak těstoviny můžete zapékat na spoustu způsobů (s rajčaty a mozzarelou, s brokolicí, tofu a sýrem cottage, se špenátem, česnekem a ricottou, ...).