závin jablečný z listového těsta
Závin jablečný z listového těsta neboli „štrůdl“ z listového těsta připravujeme většinou z polotovaru, tedy kupovaného mraženého či chlazeného produktu. Toto těsto se skládá z velkého množství tuku různé kvality (asi 1/3 hmotnosti těsta), bílé mouky, vody, soli a někdy také mnoha přídatných látek. Závin se plní nejčastěji strouhanými či krájenými jablky, které se doplní cukrem, skořicí, rozinkami a někdy také ořechy. Jablka se mohou podsypávat strouhankou, kokosem nebo piškotovými drobky, aby se předešlo vytečení přebytečné šťávy z jablek při pečení. Závin se zabalí jako „nohavice“, potře se rozšlehaným vejcem a peče se dozlatova.
Výhodou jablečného závinu je obsah ovoce a ořechů. Je však otázkou, kolik která pekárna či hospodyňka používá náplně na jaké množství těsta. Těsto je zdrojem nekvalitních, většinou velmi laciných tuků, bílé mouky a často obsahuje také mnoho přídatných látek. Z výživového hlediska tu dominují sacharidy a tuky.
Zkuste upéct závin z celozrnného těsta, do kterého použijete kvalitní tuk – nejlépe v menším množství, než uvádí originální recept. Jablka většinou není třeba doslazovat, ale pokud máte kyselejší druh, můžete použít některé z alternativních sladidel (datlový sirup, obilný slad, stévii, med, ...) nebo sladší chuti dosáhnout zdvojením dávky rozinek. Jestliže držíte redukční dietu a jablečný závin chcete do jídelníčku zahrnout, nedávejte si ho jako dezert, ale pochutnejte si na něm hned po ránu. Vhodným doplňkem bude miska nízkotučného tvarohu (s ovocem, vanilkou, skořicí, ...), který zajistí, abyste neměli po takové snídani brzy hlad.