zelenina vařená (zelí, mrkev, celer, brokolice, květák)
Zelenina vařená (zelí, mrkev, celer, brokolice, květák) lze podávat k masu i rybám. Zelenina je zdrojem vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a vlákniny.
I když se vařením některé protektivní účinky zeleniny snižují, patří jistě vařená zelenina na zdravý jídelníček. Vařená zelenina je nízkokalorická, a proto si ji mohou dopřát i osoby redukující svou hmotnost. Poněvadž je bohatá na vlákninu, tak nás velmi dobře zasytí a pročistí naše střeva.
Konzumujte dostatek čerstvé i tepelně opracované zeleniny a celkově dbejte na pestrý a vyvážený jídelní i pitný režim. Zeleninu vařte co nejšetrnějším způsobem (ideálně v páře), aby si zachovala co nejvíce výživných látek. Aby tělo využilo i vitamíny, které jsou rozpustné v tucích (A, D, E a K), je dobré zeleninu zakápnout troškou olivového oleje nebo přidat kousek másla či jiné potraviny, která obsahuje tuk (losos, krůtí steak, grilovaný sýr, ...).