zeleninová polévka, brambory,hrášek, mrkev,
na zeleninovou polévku má každá hospodyňka svůj osvědčený recept. Někdo připravuje lehké zeleninové vývary, jiný dává přednost hutným zeleninovým krémům se smetanou.
zeleninové polévky (bez nadbytku tuku z uzenin, smetany, másla atp.) jistě patří na racionální jídelníček. Pokud držíte redukční dietu, jsou pro vás vhodnější vývary (než krémové polévky, které většinou bývají velmi tučné).
máte-li chuť si s přípravou polévky skutečně vyhrát, můžete jednotlivé kousky zeleniny ve vývaru vykrajovat do rozmanitých tvarů (lístečky, srdíčka, kolečka, písmenka). Takto připravená polévka se hodí zejména pro děti nebo pro různé druhy zvláštních příležitostí (narozeninové oslavy, svatby apod.). Krémové polévky můžete odlehčit záměnou jíšky za rozmixovanou zeleninu (brambor). Smetanu je možné zcela vypustit nebo nahradit méně tučným mléčným výrobkem (jogurt) či rostlinnou náhražkou (sójový jogurt apod.).