zeleninový vývar čistý
Zeleninový vývar čistý se nejčastěji vaří z kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), pórku, cibule, česneku, vody, soli a pepře. Na troše rostlinného oleje se orestuje cibule, a pak se přidá nakrájená zelenina. Chvíli vše restujeme, a pak zalijeme vodou a přivedeme k varu. Nakonec se přidává koření a čerstvá petrželová nať.
Čisté domácí zeleninové vývary rozhodně patří do zdravého životního stylu a výborně se hodí i do redukční diety. Obsahují totiž řadu vitamínů a minerálních látek, které jsou ukryté v zelenině. Vždy dávejte přednost doma připravenému jídlu před tím průmyslově zpracovaným. Polotovarům, bujónům v kostce a různým podobným výrobkům se raději zcela vyhýbejte.
Připravit si vlastní zeleninový vývar není nic složitého. Stačí vzít kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, bylinky a vložit je do studené vody. Vše pak přiveďte k varu a nechte zeleninu pozvolně vyvařit. Zeleninový vývar se zeleninou se používá k vaření hustých polévek (dýňová, brokolicová, cizrnová, žampiónová, z červené řepy s fazolemi, ...). Je potřebný také k přípravě květákového dhalu nebo třeba zepečených jáhlových noků.