zelná polévka
na zelnou polévku má každá hospodyňka svůj vlastní recept. Jednotlivé přísady se mohou lišit (kvalitativně i kvantitativně), čímž se liší i výsledný obsah pokrmu. Většinou jde však o polévku bohatou na tuky (zpravidla zde nechybí cibulový základ, slanina nebo jiná uzenina, smetana či šlehačka, jíška atd.).
pokud jde o typickou českou „zelňačku“, dá se obecně říci, že by si ji měli dovolit pouze těžce fyzicky pracující, štíhlé osoby, které potřebují hodně energie nebo osoby, které nemají potíže s hmotností. Jedná se o velmi vydatný pokrm, který obsahuje mnoho kalorií. Typická „zelňačka“ je nevhodná pro redukční, diabetickou (zejména diabetici druhého typu) i šetřící dietu (dráždivé koření, mnoho tuku).
uvařte si zdravější zelnou polévku. Připravíte ji s mnohem menším množstvím tuku (kvalitní tuk – nejlépe olivový či řepkový olej, použijete pouze do cibulového základu), místo jíšky polévku zahustěte strouhaným bramborem či zeleninou, uzeninám se vyhněte (lze použít libové maso), smetanu použijte jen v malém množství nebo ji nahraďte jogurtem.