zelňačka polévka
Zelňačka polévka patří mezi velmi syté pokrmy. Na zelnou polévku má každá hospodyňka svůj vlastní recept. Jednotlivé přísady se mohou lišit (kvalitativně i kvantitativně), čímž se liší i výsledný obsah pokrmu. Většinou jde však o polévku bohatou na tuky (zpravidla zde nechybí cibulový základ, slanina nebo jiná uzenina, smetana či šlehačka, jíška atd.).
Pokud jde o typickou českou „zelňačku“, dá se obecně říci, že by si ji měli dovolit pouze těžce fyzicky pracující, štíhlé osoby, které potřebují hodně energie nebo osoby, které nemají potíže s hmotností. Jedná se o velmi vydatný pokrm, který obsahuje mnoho kalorií. Typická „zelňačka“ je nevhodná pro redukční, diabetickou (zejména diabetici druhého typu) i šetřící dietu (dráždivé koření, mnoho tuku).
Uvařte si zdravější zelnou polévku. Připravíte ji s mnohem menším množstvím tuku (kvalitní tuk – nejlépe olivový či řepkový olej, nebo přepuštěné máslo 'ghí' použijete pouze do cibulového základu), místo klasické jíšky polévku zahustěte strouhaným bramborem či zeleninou, uzeninám se vyhněte (lze použít libové maso), smetanu použijte jen v malém množství nebo ji zcela nahraďte jogurtem.