zelný salát
Zelný salát se připravuje podle různých receptů a každá hospodyňka má jistě ten svůj zaručený. Jako základ může sloužit červené či bílé zelí (čerstvé či nakládané), do kterého se přidávají další ingredience (cukr, med, sůl, pepř, křen, feferonky, bylinky, olivový olej, mrkev, ananas, jablka, pomeranč, hroznové víno či rozinky, ořechy, šunka, sýr, sójové maso, jogurt, majonéza, ...). Z výčtu možných ingrediencí je patrné, že obsah výsledného zelného salátu může být velmi variabilní.
Konkrétní účinek na zdraví se odvíjí podle druhu použitých surovin. Vyhněte se konzumaci lahůdkářských zelných salátů, které jsou plné chemických aditiv, majonézy, soli a dalších zbytečností. Pokud zelný salát připravíte podle zásad zdravé výživy, pak se hodí i do redukčního jídelníčku.
Varianty zdravých zelných salátů je dobré střídat. Předejdete tak nejen chuťovému stereotypu, ale zajistíte tělu pestřejší škálu výživných látek. V zimním období je zelí dobrým zdrojem vitamínů, vlákniny i dalších živin a jeho cena je oproti ceně jiné zeleniny (zejména rajčat, paprik a okurek) velmi výhodná. Kromě toho zelí chutná stále stejně i v zimním období, což se o ostatních druzích zeleniny říci zpravidla nedá.