nektarinka
Nektarinka je žluto-červený plod stromu, který je velmi podobný broskvoni. Nektarinka má na rozdíl od broskve hladkou a lesklou slupku. Je také sladší a voňavější. Stejně jako broskev má uvnitř velkou pecku.
Nektarinky obsahují hodně vlákniny, cenné vitamíny skupiny B i vitamín C a A. Vitamín C působí příznivě na obranyschopnost lidského organismu. Vitamín A neboli retinol, který je rozpustný v tuku, je důležitý pro správnou funkci očí a dobrý zrak. Nektarinky navíc obsahují i velké množství stopových prvků, jako je draslík, hořčík, železo a sodík.
Nektarinky jsou velmi lahodné ovoce, a tak je lze konzumovat syrové. Mohou se tedy stát společně s tvarohem nebo jogurtem chutnou dopolední svačinkou. Hodí se také jako ozdoba ovesné kaše nebo vaflí. Tyto sladké plody lze skladovat o něco déle než broskve, ale i tak se poměrně rychle kazí. Často se z nich tedy vyrábí džemy, kompoty a konzervy.