aceto balsamico
balzamikový ocet (aceto balsamico) je zvláštní druh octa vyráběný tradičně v italské Modeně. Produkt se připravuje přímo z vylisovaných hroznů odrůdy trebbiano.
vliv balzamikového octa na zdraví člověka závisí na kvalitě produktu a množství a pravidelnosti jeho konzumace.
na pultech obchodů najdeme dva druhy balzamikového octa - bílé a tmavé. Bílý ocet se vyrábí z octu bílého vína a vinného moštu z odrůdy hroznů Trebbiano, tmavý zůstává zrát v sudech (díky tomu získá svou typickou chuť). Značkové octy z Modeny zrají v sudech nejméně 3 roky. Platí pravidlo – čím déle ocet zraje, tím je kvalitnější a pochopitelně i dražší. Pokud na takovém výrobku najdete označení Aceto balsamico tradizionale, dostává se vám do rukou výrobek, který zraje minimálně 12 let. Existují i octy mnohem starší (až do 100 let), jejich cena se však pohybuje v tisících dolarů (a v Čechách je většinou nekoupíte). Vzhledem k tomu, že jakákoli tepelná manipulace ovlivňuje chuť tohoto výrobku (vyvařuje se typická kyselost), používají se balzamikové octy výhradně pro přípravu studených jídel, u teplé kuchyně pak až na závěr přípravy pokrmu.