batáty pečené
Batáty pečené jsou sice netradiční, ale velmi chutná příloha. Sladké brambory, jak se batáty také nazývají, obsahují velké množství vitamínu A a pochází ze Střední Ameriky. Jejich barva může být bílá, žlutá až sytě oranžová.
Pokud potřebujete přijímat více vitamínu A, pak pro vás bude zajímavým faktem, že jeden středně velký sladký brambor obsahuje jeho denní doporučenou dávku. Tento vitamín je rozpustný v tuku, a tak pečené brambory pokapejte troškou kvalitního oleje, pokud jste je pekli jen na sucho. Batáty také pozitivně ovlivňují odolnost našeho imunitního systému. Batáty obsahují i důležité minerální látky, a to především mangan, draslík a železo.
Zajímavé je, že na světě existuje až kolem pěti tisíc druhů sladkých brambor, ale běžně v obchodě je možné zakoupit jen několik nejběžnějších odrůd. Batáty se skvěle hodí jako příloha k masu, sýrům i rybám. Zajímavým receptem, který také najdete u nás na webu, jsou rozhodně batátové burgry. Z batátů je také možné vytvořit různé placky nebo pyré. Jediná jejich nevýhoda je vyšší cena.