boloňská omáčka
Boloňská omáčka, která se dokonale hodí téměř na jakékoli těstoviny, se zrodila v italské Bologni. Na boloňskou omáčku existuje řada různých receptur. Obecně lze říci, že jde o omáčku s rajčatovým základem, do které se přidává prorostlé maso či uzenina.
Vliv na naše zdraví se odvíjí dle konkrétní receptury. Většinou se ale jedná o energeticky vydatný pokrm, který je bohatý na tuk (bůček, slanina, popř. uzenina + olej či sádlo do zeleninového základu). Chcete-li ušetřit kalorie, pak použijte libové mleté hovězí maso, které orestujte na menším množství zdravého tuku a vyhněte se slanině a uzeninám.
V našich receptech najdete postup na klasické boloňské špagety, ale i na jejich odlehčenou verzi. Nebo boloňskou omáčku připravenou s tučným masem či uzeninou můžete také nahradit zeleninovou omáčkou s kousky kvalitního libového masa.