boloňské špagety
Boloňské špagety mají svůj původ ve městě Imola, které se nachází nedaleko od známé Bologni. Na tento pokrm má každá domácnost svůj oblíbený recept, a tak se obsah kalorií v jídle může i hodně lišit.
Boloňské špagety lze uvařit jako zdravé a vyvážené jídlo i jako kalorickou bombu. Vše závisí na tom, jaké suroviny si vyberete a jak je připravíte. V tomto pokrmu ale vždy budou hlavně převažovat sacharidy, poněvadž jeho základ tvoří těstoviny a rajčatová omáčka.
Vyznáváte-li zdravý životní styl, tak zvolte celozrnné těstoviny, kvalitní mleté maso a čerstvá nebo konzervovaná rajčata. Vyhněte se předpřipraveným levným omáčkám, které se vyrábějí v továrně, obsahují totiž příliš mnoho přídatných látek, cukru a tuku. Stejně tak nekupujte přeslazený kečup a uzeninu. S tukem je vždy dobré šetřit, a protože i kvalitní mleté maso je zdrojem skrytých tuků, tak ke smažení česneku používejte jen malé množství kvalitního oleje. Naopak zeleninou rozhodně šetřit nemusíte, použít lze mrkev, celer, cuketu, papriky či rajčata. Špagety lze připravit na různé způsoby, například i se s tofu a nivou nebo se žampiony a olivami.