špagety boloňské se sýrem

Špagety boloňské se sýrem jsou starý italský recept, který pochází z města Imola, jenž se nalézá jen kousek od Bologni. Na tento pokrm existuje řada receptů. Obsah výsledného jídla se odvíjí od konkrétních surovin použitých při vaření a postupu přípravy pokrmu.
Boloňské špagety lze určitě připravit tak, aby se jednalo o zdravý a vyvážený pokrm. Na druhou stranu lze boloňské špagety uvařit i tak, že se o zdravotním prospěchu pokrmu hovořit nedá. Záleží tedy jen na vás jaký váš pokrm bude. V každém případě v tomto pokrmů dominují sacharidy, ale najdete tu i tuky a bílkoviny.
K vaření boloňských špaget použijte jako základ celozrnné těstoviny a kvalitní mleté maso (namísto uzeniny). Přeslazený kečup vyměňte za rajčatový protlak, drcená rajčata nebo rajčata čerstvá. S tukem je dobré šetřit, protože i kvalitní mleté maso je zdrojem skrytých tuků. Naopak nešetřete zeleninou. Zužitkovat můžete například mrkev, celer, cuketu, papriky či rajčata. Samozřejmostí by měla být cibulka zpěněná „do sklovata“ a na plátky nakrájený česnek. Boloňským špagetám z bufetů a pochybných restaurací se raději vyhněte. Špagety lze připravit na různé způsoby, například i se špenátem a hříbkami.


