burčák
Burčák je lehký nápoj z hroznového vína, který se vyrábí kvašením. Výroba kvalitního a chutného burčáku je tak trochu alchymie, musí se totiž pohlídat ten správný okamžik, kdy je burčák hotový. Burčák se vyrábí jak bílý, tak i červený. Jedná se o mladé víno, jehož obsah alkoholu se pohybuje mezi 3 až 7%.
Burčák je zdrojem vitamínů a to zejména skupiny B. Obsažený tiamin pozitivně ovlivňuje činnost srdce. Jeho konzumace pomáhá s celkovou očistou našeho organismu, hlavně tedy naší krve a střev. Poněvadž se jedná o alkoholický nápoj, tak není vhodný pro děti a mládež.
Navzdory obsaženému alkoholu se jedná se jedná o zázračný elixír pro naše zdraví. Říká se, že jednou za rok bychom měli vypít tolik burčáku, kolik máme krve. Dojde prý tak k jejímu důkladnému pročištění. K této proceduře je ale potřeba mít opravdu velmi kvalitní produkt, který neobsahuje žádný přidaný cukr a konzervanty.