Celozrnný toust Penam
Celozrnný toust Penam se vyrábí z celozrnné pšeničné mouky, pšeničného kvasu a vody. Ve složení dále najdeme jedlou sůl, cukr, sladový extrakt, ječnou sladovou mouku, regulátor kyselosti a látku zlepšující mouku.
Balené pečivo obsahuje mnoho přídatných látek, aby co nejdéle vydrželo a bylo chutné. Není tedy rozumné ho konzumovat každý den nebo příliš často. Toastové chleby a pšeničné výrobky z bílé mouky se také příliš nehodí pro redukční dietu, mají totiž poměrně vysoký glykemický index, a tak nás zasytí jen na krátkou dobu. Avšak pokud jednou za čas toustový chléb zařadíte pro zpestření na svůj jídelníček, tak to vaše zdraví neohrozí.
Podle norem by toastový chléb mít alespoň 6 g vlákniny na 100 g váhy. Balené toastové chleby obsahují často hodně přídatných látek, a tak je lepší si ho upéct doma. Není to příliš složité a stačí jen několik málo ingrediencí - máslo, mouka, sůl, mléko, olej, cukr a droždí nebo kvásek. Upečený toastový chléb pak můžete využít na slano i na sladko (francouzsky toast).